Spar Nord Fonden støtter udkantsfortælling i nyt Museum Lolland-Falster
Med 300.000 kroner støtter Spar Nord Fonden det nye Museum Lolland-Falster. Midlerne er øremærket til en udstilling, der fortæller om Lolland-Falster på kanten af kongeriget.

Når gæsterne om føje år besøger det nye Museum Lolland-Falster i Bastebrohuset på havnen, får de blandt andet fortællingen om Lolland og Falsters beliggenhed i udkanten af kongeriget Danmark.
Det kan lade sig gøre takket være støtte på 300.000 kroner fra Spar Nord Fonden, som er øremærket til netop udkantsfortællingen.
Museum Lolland-Falsters direktør Ulla Schaltz takker for fondens støtte til den meget centrale fortælling om øernes særlige beliggenhed geografisk og kulturelt.
- I dag forbinder mange udkanten med noget negativt, men Lolland og Falsters beliggenhed i grænselandet var i århundreder gunstig for øerne, som nød godt af handelen på tværs af Østersøen. Det er først inden for de seneste 50 år, at Lolland-Falster forbindes med den negative udkantsfortælling, siger Ulla Schaltz, og fortsætter:
Jeg er derfor meget taknemmelig for Spar Nord Fondens støtte, der gør, at vi kan nuancere fortællingen og gøre op med de mange myter om Lolland og Falster
Fortællingen om udkanten og lokal identitet har været afgørende for, at Spar Nord Fonden støtter udstillingen.
-Med udstillingen tilbyder Museum Lolland-Falster en debatskabende og interaktiv oplevelse, der udfordrer Lolland-Falsters image som Udkantsdanmark og inviterer til dialog om det at leve i udkanten, siger Bo Uggerhøj, der er direktør i Spar Nord Fonden. Han fortsætter:
Samtidig gør museet en indsats for at skabe historisk bevidsthed, stolthed og identitet hos lokalbefolkningen; et mål for udkantsfortællingen, som mange lokalsamfund sikkert kan spejle sig i
Perspektiv på udkanten
Med udstillingen ønsker museet at sætte historisk perspektiv på de eksisterende udkantsfortællinger om Lolland-Falster. Den skal give stemmer til de mennesker, der i nutiden såvel som i fortiden har og har haft et forhold til øerne på godt og ondt.
Hvordan udstillingen kommer til at se ud er i følge museets projektleder Cecilie Bønnelycke stadig for tidligt at sige. Der er lang vej endnu, men hun har en idé om indholdet.
- Der eksisterer flere fortællinger om, hvordan Lolland-Falster er en del af Udkantsdanmark med alt, hvad dertil hører af landsbydød, sociale udfordringer, fattigdom og social udsathed, og øernes historie rummer utallige eksempler på mennesker, som socialt set har levet på kanten, siger hun.
Det er fortællingen om personer som Anne Palles, der i 1693, som den sidste i Danmark, blev henrettet for trolddom i Nykøbing. Om den frygtede Handskemagerbande, som hærgede på Lolland i 1840’erne, eller om den vestlollandske opfinder, Himmelmesteren, der for hundrede år siden tilbragte store dele af sit liv på fattiggården og sindssygeanstalten Saxenhøj.
Fokus på modfortælling
Men historien rummer også modfortællinger. De betoner øernes centrale position som porten mellem Østersøen og de danske farvande som et magtcentrum for både fyrster, dronninger og driftige mennesker, der tager sagerne i egen hånd.
- Fortællingen om udkanten er derfor ikke kun en historie om perifere tilværelser, fattigdom og elendighed. Vi ønsker med udstillingen skabe diskussion og give plads til konkurrerende fortællinger om øernes status og tage begrebet “udkant” tilbage. Herigennem vil vi skabe historisk bevidsthed, stolthed og identitet hos borgere på Lolland-Falster og nuancere fortællingerne om øerne, siger Cecilie Bønnelycke og tilføjer:
Udstillingen bliver således et rum for samtidshistorisk dialog og refleksion, som vi udvikler sammen med borgere på Lolland-Falster, og vi opfordrer de besøgende til at engagere sig, stille spørgsmål og dele deres egne perspektiver på Lolland-Falsters position og image i dag.
I samarbejde med Guldborgsund Kommune er Museum Lolland-Falster i kontakt med nogle store nationale almennyttige fonde, som støtter kultur, om finansiering af det nye museum.