Få del i Frivillighedspuljen

Med Frivillighedspuljen vil Spar Nord Fonden støtte initiativer, der bidrager til, at flere bliver frivillige i foreningslivet, og at eksisterende frivillige har lyst til at fortsætte.



I hele Danmark er tusindvis af frivillige med til at samle mennesker omkring sociale, kreative og fysiske udfoldelser i foreningslivet. Sådan har det været i mange år, og sådan bliver det forhåbentlig ved. Men måden, vi er frivillige på, er under forandring, ligesom gennemsnitsalderen på de frivillige er stigende. 

 

Det kalder på nye overvejelser i det lokale foreningsliv, så flere – også yngre generationer – får lyst til at bidrage med frivilligt arbejde i deres lokalområde. Samtidig skal foreningerne være rustet til at tage imod frivillige, som gerne vil sætte deres præg på foreningsarbejdet.

 

Frivillighedspuljen er tiltænkt projekter, som direkte gavner de mange frivillige i hele foreningsdanmark. Puljen er ikke begrænset til bestemte former for frivillighed eller aldersgrupper indenfor frivillighed, men vi lægger vægt på indsatser, der involverer unge. 

20 mio. kroner til frivillighed i foreningslivet

Med Frivillighedspuljen har Spar Nord Fonden afsat 10 mio. kr. til lokale foreninger og 10 mio. kr. til nationale organisationer. 

 

Formålet med den lokale del af puljen er at støtte engagement og modtagelse af flere frivillige i lokale foreninger samt initiativer, der skal give de eksisterende frivillige lyst til at fortsætte i foreningsarbejdet.

 

Formålet med den nationale del af puljen er at støtte landsdækkende organisationer i deres indsats for at bistå med uddannelse, rådgivning og materiale til lokale foreninger – alt sammen med henblik på at rekruttere nye frivillige og understøtte de eksisterende frivilliges lyst til at fortsætte med foreningsarbejdet.

Lokalt eller nationalt projekt?

Når du ansøger Frivilighedspuljen, skal du vurdere, om du repræseterer en lokal forening eller en national organisation. Du kan læse beskrivelserne og kriterierne for de to kategorier herunder. 

Lokale

Landsdækkende

Lokale projekter

Projekter op til 200.000 kroner

Projekterne har et lokalt formål og styrker frivillighed i foreninger gennem rekruttering og fastholdelse af frivillige. Der kan ansøges om midler til aktiviteter som fx kurser, workshops og fællesarrangementer i det lokale foreningsarbejde.

Hvem kan søge?

Lokale foreninger og selvejende institutioner med vedtægter og cvr-nummer. En lokal forening, som hører under en hovedorganisation, kan også søge. 

Hvornår er puljen åben for ansøgninger?

Puljen kan ansøges fra den 10. marts til den 10. april 2025 kl. 23.59. 

Hvad kan du søge støtte til?

Du kan søge om støtte til projekter med fokus på at rekruttere nye frivillige og/eller indsatser, der skal understøtte de eksisterende frivilliges lyst til at fortsætte med foreningsarbejdet.  

 

  • Flere frivillige
    Der kan søges om støtte til kommunikation eller andre udadrettede indsatser, som har til formål at engagere og modtage nye frivillige i foreningen. Det kan være online indsatser på sociale medier eller materialer og oplæg til udvalgte målgrupper på fx uddannelsesinstitutioner for at tiltrække nye frivillige.
     
  • Nye og bedre kompetencer
    Der kan søges om støtte til kurser, workshops, foredrag, temaaftener, netværksarrangementer og lignende faglige arrangementer, som løfter kompetenceniveauet og udvikler de frivilliges færdigheder – både for eksisterende frivillige og nye frivillige.   
     
  • Fællesaktiviteter
    Der kan søges om støtte til programlagte fællesaktiviteter, arrangementer og lignende, som styrker sammenholdet hos de frivillige og bidrager positivt til, at de har lyst til at fortsætte med deres engagement.  
     
  • Indsatser for frivillige
    Det er kun muligt at søge om støtte til projekter med frivillige som omdrejningspunkt. Projekter direkte rettet mod øvrige foreningsmedlemmer, som ikke er frivillig arbejdskraft, har dermed ikke mulighed for at få støtte fra puljen – også selvom frivillige er involveret i projektet.

     

Indsatser med henblik på rekruttering og fastholdelse af frivillige vejer lige tungt i fondens vurdering.

Hvilke beløb kan du søge om?

Puljen er på 10 mio. kr. Det er muligt at ansøge beløb på op til 200.000 kr. inkl. moms. 

 

Projektet skal være igangsat inden udgangen af 2025 og afsluttet indenfor to år, dvs. inden den 31. december 2027. 

Kriterier

Vi opfordrer til, at du grundigt læser kriterierne for støtte, inden du sender en ansøgning afsted. 

 

Det er et krav, at projektet har:

  • Frivillige som tydelig målgruppe for indsatsen. 
  • En fast kontaktperson på projektet og dermed en person, som indsatsen er forankret hos. 
  • Planlagt modtagelse og forankring af nye frivillige (hvis projektet sigter mod at rekruttere flere frivillige).
  • En projektperiode på højest to år. Projektet skal være igangsat inden udgangen af 2025 og afsluttet indenfor to år – dvs. inden den 31. december 2027. 
  • En startdato, som ligger efter, bevillingen er givet (du kan forvente svar på ansøgningen sidst i maj). 
Vi lægger desuden vægt på...
  • Initiativer iværksat for og/eller af unge (under 35 år).
  • Samarbejder, initiativer og videndeling på tværs af frivillige og foreninger. Det kan fx være kurser, foredrag eller workshops, som foreninger i lokalsamfundet afholder i fællesskab, så flere får gavn af udbyttet. Der er ikke forventninger om videndeling mellem foreninger og Spar Nord Fonden. 
Det er ikke muligt at få støtte til...
  • Anskaffelse af materialer, udstyr og tøj
  • Rejser og transport som primær aktivitet
  • Aktiviteter, som Spar Nord Fonden almindeligvis ikke støtter. Du finder listen her.
Hvornår kan vi forvente svar på ansøgningen?

I kan forvente svar på jeres ansøgning sidst i maj. 

Lokale impactprincipper

Ansøgninger til Spar Nord Fonden bliver vurderet efter en række impactprincipper for at sikre, at fondens donationer skaber størst mulig effekt.

Fællesskaber

Spar Nord Fonden støtter fællesskaber, hvor flere er sammen om at lære, udvikle, samarbejde og bidrage, for samtidig at vokse og opleve. 

 

Spar Nord Fonden har rødder i fællesskabet, og derfor vægtes det højt, at Fondens donationer styrker sammenholdet i lokalsamfundet, inviterer nye målgrupper indenfor og gavner små som store fællesskaber.

Ungefokus

I Frivillighedspuljen prioriterer Spar Nord Fonden projekter med fokus på involvering af unge. Andelen af befolkningen, som er frivilligt engageret i foreningslivet, har i mange år ligget stabilt og gør det stadig. Men gennemsnitsalderen er stigende, og tidsforbruget hos den yngre generation af frivillige er faldende. 

 

Derfor prioriterer vi projekter og aktiviteter, der motiverer flere unge til at engagere sig i frivilligt arbejde.

Nyskabende

Spar Nord Fonden prioriterer projekter, hvor kampånden og evnen til at tænke anderledes er i fokus – så vi sammen gennem udvikling, engagement og kreativitet viser nye veje for mennesker og samfund. 

Forankring

Spar Nord Fonden har fokus på, at projekter er forankret hos de rigtige personer, som kan skabe stabilitet og følge op på de indsatser, som modtager støtte. Derfor er det afgørende, at foreninger har de nødvendige ressourcer til at forankre projektets indsatser, så de bidrager til en varig styrkelse af foreningsarbejdet.

Lokalsamfund

Spar Nord Fonden ønsker at fremme aktiviteter, der gør en forskel for og i lokalsamfundet. 

 

Projekter hvor lokale fællesskaber udvikles og styrkes, og hvor konkrete aktiviteter gør en forskel for den enkelte, styrker det sociale og skaber glæde og sammenhold i lokalsamfundet. 

Når du ansøger Spar Nord Fonden, skal du beskrive, hvordan jeres projekt matcher hvert af impactprincipperne. 

 

Samtidig bedes du vurdere i hvor høj grad, projektet lever op til impactprincipperne på en skala fra 1-6, hvor 1 er dårligst og 6 er bedst. Du kan se beskrivelser for hvert trin på skalaen ved at vælge herunder. 



Send din ansøgning fra 10. marts

Når puljen åbner den 10. marts, bliver det muligt at tilgå det digitale ansøgningsskema via denne side. 

Puljen er åben fra den 10. marts til den 10. april 2025. 

Sådan søger du

  • Log på ansøgningsportalen med dit MitID eller adgangskode. 
  • Opret en ansøgning i ansøgningsportalen på vegne af din organisation med dertilhørende CVR-nummer. 
  • Udfyld felterne i ansøgningsskemaet.