Et vigtigt boost: 500.000 kroner til Teaterhuset Filurens børne- og ungepanel.
På Teaterhuset Filuren i Aarhus huserer en helt særlige gruppe børn og unge, nemlig BUP'erne. Et børneanarki, hvis opgave det er at udfordre status quo på teatret. I BUP bliver alle idéer lagt på bordet, og de deltagende børn og unge er et ekspertpanel, de voksne faktisk lytter til.

BUP er støttet af Spar Nord Fonden, der har givet projektet en bevilling på 500.000 kr. fordelt over de næste to sæsoner. Spar Nord Fonden støtter projektet, fordi det rummer et stort potentiale for fællesskabsdannelse, som kan inspirere andre kulturinstitutioner. Det fortæller fondsdirektør Bo Uggerhøj:
Teaterhuset Filurens Børne- og Ungepanel (BUP) er et spændende initiativ, der inviterer børn og unge ind i et kreativt og skabende fællesskab i forbindelse med teaterproduktion.
Bo Uggerhøj fortsætter:
- Ved at lade unge stemmer forme aktiviteterne, skaber projektet en spændende platform for kreativitet og læring - også til inspiration og udfordring for professionelle teaterfolk. Projektet har potentiale til at blive en rollemodel for andre kulturinstitutioner, der ønsker at skabe nytænkende og lærerige oplevelser for unge.
Værdien af et fællesskab
BUP er et uforpligtende og gratis fællesskab, hvor børn og unge mellem 10-16 år mødes på Teaterhuset Filuren for at diskutere og idéudvikle. Det kan være alt fra at kigge på designs til teatrets postkort til udvikling af aktiviteter før eller efter forestillinger. Aktiviteterne fungerer som samtalestarter eller dåseåbner for de temaer, der ligger i teateroplevelsen for publikum. BUP har også idéudviklet på pop-up aktiviteter i byrummet udenfor teatret, for at endnu flere børn og unge skal opdage teatret inde bag Musikhus-facaden.

Men hvorfor er et panel bestående af børn og unge vigtigt for Teaterhuset Filuren?
Teaterleder på Teaterhuset Filuren, Ditte Felding, understreger, at et panel som BUP spiller en central rolle i at styrke Filurens arbejde som en professionel scenekunstinstitution med fokus på børn, unge og fællesskaber – både kunstnerisk og pædagogisk:
Teater er et fællesskab, der skaber og understøtter kreativitet og trivsel – ikke kun på scenen, men også udenfor.
Ditte Felding fortsætter:
- Med BUP har vi skabt et rummeligt fællesskab, der adskiller sig fra traditionelle teateroplevelser, såsom at deltage på et teater- eller dansehold i fritiden, se en forestilling med familien eller skoleklassen, eller arbejde med teaterpædagogiske workshops i fag som dansk, engelsk eller klassens time for at styrke trivslen i klassen. Her åbner vi op for alt det, der foregår bag kulisserne i et professionelt teater, og lader vores primære målgruppe være eksperter – fra PR og værtskab til udvikling af nye formater og platforme, der formidler, at på Filuren kan du gå til BUP.
- I alt, hvad vi gør, er vores målgruppe børn og unge. Selvom vi som voksne udvikler indhold til dem, er det afgørende at inddrage dem undervejs – for de er eksperterne med de krøllede hjerner. Derfor er det vigtigt for os at tage dem seriøst, møde dem i øjenhøjde og ikke mindst lytte til dem og give dem beslutningskraft.

Udover at være et sted, hvor teatret lytter til de unge eksperter, lægger Ditte Felding også stor vægt på, at det er et åbent og dynamisk fællesskab. Faktisk er det én af grundstenene i projektet:
- Et helt centralt element i BUP er, at det er en ‘åben klub’ - der er et flow af børn og unge, som altid er velkomne til at tage en ny ven med til møder eller workshops. Det skaber en rummelighed i BUP-fællesskabet - hvor både faste deltagere og nye ansigter mødes. At møde andre med nysgerrighed og åbenhed for, hvad de bidrager med til fællesskabet og idégenereringen, er derfor en grundsten i BUP.
- Vi mener det, når vi siger: "Vi åbner verden med scenekunst" - fordi det styrker børn og unges egen stemme, livsmestring og dannelse samt deres tryghed til at skabe rummelige fællesskaber. Det er vores opgave som voksne at støtte dem i dette, siger teaterlederen.
Med donationen fra Spar Nord Fonden har Teaterhuset Filuren og BUP kunnet øge mødefrekvensen og tilføje kunstneriske workshops - et stort ønske fra BUP’erne selv.
Fakta
Foto fra "VI BYGGER EN VERDEN" af Mikkel Friis Vognæs.
"VI BYGGER EN VERDEN" er en lydperformance skabt af BUP sammen med kunstnerduoen Østerlyd.
Performancen blev skabt over tre workshops, hvor det blev undersøgt, hvordan man kan lave et helt værk med udgangspunkt i lyd.