VM Hero Web

Verdensmål & Madkundskab

Undervisningsmateriale til folkeskolernes klasser og lærere i Madkundskab. 1125 skoler i Danmark er i gang med at lære, kokkerere og samle viden om bæredygtighed, som også meget gerne må bruges hjemme hos familien.


Vi er fælles om at skabe en bæredygtig verden

"Bæredygtighed i skolen er et kæmpestort emne. Som elev, kan du med god grund sige, at det er bæredygtigt, når du har det godt i skolen. Både med dine kammerater og med dig selv. På den måde er bæredygtighed et overbegreb, der både handler om sundhed og socialt samvær. Da sundhed både er fysisk, psykisk og socialt, er der tale om tværgående tænkning, som skal være skolens DND eller røde tråd for, hvordan skolen og dens liv deltager i dannelsen og uddannelsen af dig og dine klassekammerater. Det handler nemlig ikke kun om dig, men om os alle sammen. Et bæredygtigt samfund eller en bæredygtig skole tænker i fællesskaber, så vi går fra ”du” til ”vi” i den måde, vi tænker og handler på.”

 

(Citat: Helle Brønnum Carlsen - forfatter af ”Teori om bæredygtighed” og Bæredygtighed i praksis”. Sidstnævnte er ”kogebogen” – som alle elever får med hjem efter endt madkundskabsforløb. Helle Brønnum Carlsen er forfatter, læreruddannet, seminarielektor på Læreruddannelsen på Zahles UUC, Magister i Litteraturvidenskab og Ph.d. fra Institut for Pædagogisk filosofi på DPU.


Undervisningsmateriale
Undervisningsmaterialet er gratis og giver konkrete bud på, hvordan man kan forbruge varer og ressourcer, sådan at man reducerer menneskets fodaftryk på naturen, tænker på den jord, som vi bor på – og samtidig skaber god mad.

Spar Nord Fonden, Danmarks Lærerforening, Foreningen for Madkundskab og forfatter ønsker især, at:

 • Lærerne vil lade sig inspirere til arbejde med økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed
 • Eleverne får indsigt i Verdensmålene og især nr. 12 – og forstår vigtigheden heraf og derfor ønsker at lære og agere herefter

Undervisningsmaterialet består af:

 • Lærervejledning
 • PowerPoint – til lærers brug i forbindelse med oplæg til ”Bog 1”
 • Bog 1 – Verdensmål & Madkundskab – ”Teori om bæredygtighed”
 • Bog 2 – Verdensmål & Madkundskab – ”Bæredygtighed i praksis!”

”Det smager MEGA godt – selvom der ikke er kød i”
-Nanna fra 6.B på Søndergades Skole

6.B fra Brønderslev var blandt testpiloterne på materialet.

Det udviklede sig til en engageret og eftertænksom debat om både at stoppe madspild, CO2-aftryk, valg af tomater som har fået gødning eller dem, der er modnet i solen og kørt turen til DK i lastbil fra Syden? og ikke mindst en overvældende begejstring for retten på side 72: ITALIENSK BRØDSUPPE af daggammelt brød.


For eleverne: Kogebogen

Når undervisningsforløbet i Madkundskab – i skoleåret 2021/2022 er klaret, får hver elev ”Bæredygtighed i praksis” (kogebogen med gode råd) overrakt. Bogen skal med hjem til familien, så viden, velduft og mad med omtanke også kan nydes derhjemme.


1000 kroner til en klassefest
Til hver af de første 300 klasser som gennemfører forløbet i 2021/2022 med de nye materialer udlover Spar Nord Fonden 1.000 kroner.

Pengene udbetales, når klassen HAR gennemført undervisningsforløbet og HAR uploadet foto med ”sig selv” fra undervisningen – måske godt i gang med at smage på bæredygtige retter. Pengene må gerne anvendes som tilskud til en klassefest, udflugt ELLER anden aktivitet med øje for at passe på vores jord. Måske en klassetur til kysten for at indsamle plastik. Det kalder Spar Nord Fonden for HAVFALD.

 

Sådan gør I: 

 1. Tag et foto, når I er i gang med at kokkerere efter bind 2: Bæredygtighed i praksis
 2. Send foto i en mail til: elisabeth@sparnordfonden.dk
 3. Skriv fuldstændig information om:
  Klasse, skole, skolens adresse, postnummer/by OG kontaktperson + telefonnummer og mail-adresse
 4. De 1000 kroner overføres til jer via den nærmeste lokale Spar Nord Bank
 5. Elisabeth fra Spar Nord Fonden skriver tilbage til jer med information om bank, adresse og kontaktperson.

God fornøjelse.


Bag projektet

Verdensmål & Madkundskab er et samarbejde mellem Danmarks Lærerforening, Foreningen for Madkundskab, forfatter Helle Brønnum Carlsen, FADLs Forlag og Spar Nord Fonden. Spar Nord Fonden finansierer også projektet.

 

Verdensmål & Madkundskab – en succes:

182.000 bøger

Start: Skoleåret 2020/2021 og gentagelse i skoleåret 2021/2022

1125 skoler bruger materialet i skoleåret 2021/2022