Verdensmål & madkundskab
Undervisningsmateriale til folkeskolernes klasser og lærere i Madkundskab. 1.125 skoler i Danmark er allerede i gang med at lære, kokkerere og samle viden om bæredygtighed.
Vi er fælles om at skabe en bæredygtig verden
I Verdensmål og madkundskab bind 1 og 2 sætter vi fokus bæredygtighed, og hvad det betyder for dig og din hverdag. Her kan du læse dig til, at der ikke blot findes én form for bæredygtighed, men flere slags, og bogen introducerer dig blandet andet for miljømæssig bæredygtighed, social bæredygtighed og økonomisk bæredygtighed. Du vil undervejs forstå, at bæredygtighed kan rumme både den gode smag og den gode samvittighed.
Et bæredygtigt samfund eller en bæredygtig skole tænker i fællesskaber, så vi går fra ”du” til ”vi” i den måde, vi tænker og handler på.
I Spar Nord Fonden støtter vi fællesskaber, der gør en forskel, og vi interesserer os for, hvilke aftryk vores donationer sætter på kloden. Derfor støtter vi også udbredelsen af dette undervisningsmateriale. Det er nemlig med til at minde os alle sammen om, at vi i fællesskab bærer ansvaret for at skabe et mere bæredygtigt samfund.
Lad os derfor gå i køkkenet med en fælles plan; lad os dele gode opskrifter og inspirere hinanden til at mindske madspild.
Mere end 1.100 skoler i Danmark har allerede taget materialet i brug og sat Verdensmål og madkundskab på skoleskemaet.
Vi håber, at bøgerne og fællesskabet omkring madlavningen kan inspirere til nye retter, og at måltiderne kan være skridt på vejen henimod sundere og mere bæredygtige madvaner.
Undervisningsmateriale
Undervisningsmaterialet er gratis og giver konkrete bud på, hvordan man med udgangspunkt i FN’s Verdensmål 12 kan lave lækre retter med fokus på at forbruge forsvarligt, producere bæredygtigt og ikke mindst mindske madspild.
Bind 1 ”Teori om bæredygtighed” består af teoretiske overvejelser om bæredygtighed og den måde, vi forbruger og producerer varer på. Bind 2 ”Bæredygtighed i praksis” består af opskrifter og praktiske tips til bæredygtig madlavning. Her føres de mange tanker fra bind 1 ud i virkeligheden.
For eleverne: Kogebogen
Når undervisningsforløbet i Madkundskab er gennemført får hver elev ”Bæredygtighed i praksis” (kogebogen) med hjem.
Vi ønsker nemlig, at konkret læring og inspiration til bæredygtig madlavning kommer med hjem til resten af familien. På den måde kan bogen også blive skridt på vejen henimod sundere og mere bæredygtige madvaner i børnefamiliernes hjem i hele landet.
Verdensmål & madkundskab - en succes
Siden startskuddet i 2020 er mere end 250.000 bøger sendt ud til mere end 1.100 skoler, som nu underviser efter materialet.
”Det smager MEGA godt – selvom der ikke er kød i”
Sådan sagde Nanna fra 6.B fra Søndergades Skole, Brønderslev, som var blandt testpiloterne på materialet. Det udviklede sig til en engageret og eftertænksom debat om CO2-aftryk, om at stoppe madspild og ikke mindst en overvældende begejstring for den italienske brødsuppe, som findes på side 72 i bogen. Se filmen om 6.B herunder.
Bag projektet
Verdensmål & madkundskab er et samarbejde mellem Danmarks Lærerforening, Foreningen for Madkundskab, forfatter Helle Brønnum Carlsen, FADLs Forlag og Spar Nord Fonden.