Ny rekord når 56.124 spiller fællesskabet og hjernen stærk før vinterferien

Der står ”Pistol-skak”, ”ACTION-skak” og ”Venskabs-skak” på skemaet, når 56.124 elever fra 336 skoler spiller fællesskabet og hjernen stærk på Skolernes Skakdag - hjernens motionsdag® fredag den 9. februar 2024. Det er all-time ny rekord, når hele 9.000 flere unge end sidste år deltager på årets mest tænksomme og rolige skoledag!

Udgivet 6. februar 2024| Dansk Skoleskak |
Social
Børn spiller skak

IPad og mobilos gemmes væk fredag før vinterferien, når elever over hele landet 9. februar bytter bøger ud med bræt og brikker, alt imens lærere, skoleledere, forældre og ministeren klapper i hænderne. Danske elever har nemlig europarekord med i gns. 3,8 timer foran skærmen når de er i skole (Ritzau, 5/12-23), men nu oplever 56.124 elever på 336 skoler en dag med spilbaseret analog læring, ro og fællesskab.

 

Rekorddeltagelsen ligger også i forlængelse af en ny undersøgelse fra Dansk Skoleskak, hvor skoler med skoleskak oplever op til 30% færre konflikter, en 40% roligere skole og at 30% af eleverne får nye sociale bånd gennem spilbaseret læring med skoleskak på skoleskemaet. Se Skoleskak.dk/dokumentation.

 

Årets all-time deltagerrekord på Skolernes Skakdag - hjernens motionsdag® med 56.124 deltagere glæder særligt børne- & undervisningsminister Mattias Tesfaye:

 

- Der opstår et fællesskab, når man mødes over brættet. Derfor glæder det mig, at flere og flere skoler tager skoleskak til sig. Det kan uden tvivl have en positiv betydning for elevernes trivsel og relation til hinanden. Og så er skoleskak ikke mindst et bevis på, at det ikke behøver at være kedeligt at lære nyt. Vi lærer ikke mere, fordi skolen er kedelig. Tværtimod er det tit, når det er sjovt, vi lærer allermest.

Drenge spiller skak
Drenge spiller skak
Børn giver hånd over skakbræt
Børn til landsfinalen i skak
Vindere af landsfinalen i skak 2023

Skolernes Skakdag - hjernens motionsdag® afholdes i år for 14. gang, som den tænksomme pendant til den mere kendte Skolernes Motionsdag. Meget er sket siden Knud Den Store (konge i Danmark i 1018-35) bragte skakspillet til Danmark fra Rom, for i årets udgave dystes bl.a. i alternative discipliner som ”Pistol-skak”, ”ACTION-skak” og det nye ”Venskabs-skak”, hvor spillerne lærer nye sider af hinanden at kende.

 

Mads Jacobsen, generalsekretær, Dansk Skoleskak:

- Jeg glæder mig over årets rekord med på 336 skoler på Skolernes Skakdag - hjernens motionsdag®.

Mads Jacobsen, Generalsekretær i Dansk Skoleskak

Han fortsætter: 

 

- for det betyder, at rekordmange unge og undervisere samles om playful learning, der spiller fælleskabet og hjernen stærk, imens der skabes en roligere skole. Vi kalder det ”mindresnakmereskoleskak.

 

Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® 2024 arrangeres af skoler landet over i samarbejde med Dansk Skoleskak, Spar Nord Fonden og en række lokale fonde.

  • Hvad: Skolernes Skakdag - hjernens motionsdag® 2024 på 336 skoler i hele Danmark. Se liste.
  • Hvor: Officielt besøg på Harrestrup Å Skole - afd. Lykkebo, Vigerslevvej 141, 2500 Valby
  • Hvornår: Fredag d. 9. februar kl. 11:30-12:00 ved børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager

OM DANSK SKOLESKAK

Dansk Skoleskak hjælper børn og unge med at spille hjernen stærk og udvikle sig fagligt, socialt og mentalt via skoleskak. Dansk Skoleskak er startet i 1960 af skoleledere, -lærere og -elever. 

 

Dansk Skoleskak har den nationale kompetence inden for skoleskak og rådgiver kommuner og skoler i at anvende skoleskak som systematisk læringsmetode bl.a. via de evidensbaserede læringsprogrammer: SKAK+MAT®, hvis læringseffekt er er undersøgt og formidlet internationalt, SFA - Skoleskak For Alle® målrettet elever med ADHD, autisme og indlæringsudfordringer og HPS - hjernen på skemaet®, der styrker elevernes mentale trivsel og øger tro på egne evner. 

 

Dansk Skoleskak står bl.a. bag Skakkens Hus - hjernens motionscenter®, Skolernes Skakdag - hjernens motionsdag®, Skoleskaklærer-uddannelsen® og Skakshoppen.dk, der forsyner skoler, elever og familier med skakmaterialer. 

Fakta

Projektejer
Dansk Skoleskak
Projektnavn
Skolernes Skakdag - hjernens motionsdag®

Seneste nyheder: SocialSeneste nyheder