KundeCo.Sparnordfonden.Core.Models.DocumentTypes.Image?.Name
Hjælp på vej til nordjyder med psykiske lidelser
Nyhed 21. september 2023
Med 590.000 ramte danskere er depression den mest udbredte psykiske lidelse i Danmark – og desværre er også mange nordjyder ramt. Samtidig er ventetiden på behandling stukket af i Nordjylland, og det kalder ifølge DepressionsForeningen på konkrete tiltag, der nu sættes i værk i blandt andet Aalborg og Hjørring – takket være en økonomisk håndsrækning fra Spar Nord Fonden.

Nordjyderne tager en trist føring, når det kommer til ventetid på behandling for depressionsramte. Ifølge den senest gennemførte sundhedsprofil for Region Nordjylland oplever 13 procent af nordjyderne at være ramt af depression i større eller mindre grad.

 

Samtidig er ventetiden på behandling den længste i landet og lå ifølge en rapport fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) på 21,6 uger fra 2020 og frem, når henvisningsårsagen er let/moderat depression eller moderat angst/OCD. Det er langt højere end de 13,2 uger, som udgør ventetiden i Hovedstadsområdet.

 

Udviklingen kalder ifølge DepressionsForeningen på handling, og derfor har de som supplement til deres stab i København valgt at ansætte en medarbejder i Nordjylland, som skal arbejde målrettet og intenst med en række vigtige tiltag for nordjyderne:

 

- Med en stor donation fra Spar Nord Fonden på over 3 millioner kroner har vi fået mulighed for at iværksætte nogle helt konkrete tiltag i Nordjylland, som gerne skulle supplere de nuværende behandlingsmuligheder for de nordjyder, der er ramt af depression, fortæller Morten Ronnenberg Møller, der er generalsekretær i DepressionsForeningen.

Åbner ny café i Aalborg centrum

Senere på året åbner Café CHIME i Danmarksgade i Aalborg, og det er netop ét af de sociale tiltag, som DepressionsForeningen har ansat projektleder Dorthe Haslund til at føre ud i livet:

 

- Mennesker med psykiske lidelser har ofte komplekse udfordringer, der i stor udtrækning begrænser deres mulighed for at indgå i arbejdsmarkedet, i familieliv og i sociale fællesskaber. Ensomhed og isolation er derfor en medfølgende udfordring, og her er det vigtigt, at vi sætter ind med sociale tiltag for målgruppen, fortæller projektleder Dorthe Haslund, der i 10 år har arbejdet i krydsfeltet mellem psykiatri og civilsamfund.

 

I Café CHIME vil borgere ifølge Dorthe Haslund blive mødt af frivillige, sociale værter, som bidrager med hjertevarme, livserfaring og livsindsigt:

 

- Alle vores frivillige har en baggrund, der giver forståelse for livet med depression, stress, angst, OCD og bipolar lidelse. Derudover er de fælles om ambitionen om at skabe en café, som byder på struktureret hygge og forskellige fællesaktiviteter, hvor nye relationer og venskaber kan opstå. Her kan det være aktiviteterne og ikke nødvendigvis sygdommen eller udfordringerne, der bygger bro, fortæller Dorthe Haslund.

 

- Planen er, at vi over de kommende tre år vil invitere til en række kultur- og naturaktiviteter. Her indbyder vi til fællesskab og giver adgang til oplevelser for mennesker, som – i hvert fald i en periode – ikke bruger naturen eller kulturlivet, tilføjer hun.

Flere selvhjælpsgrupper på vej

Et af de øvrige tiltag i den nordjyske indsats, som har fået navnet ”Jeg har det ikke okay”, er at etablere flere selvhjælpsgrupper, så nordjyder berørt af depression og bipolar lidelse har kortere vej til et støttende fællesskab. Tiltaget er både for mennesker, som selv er ramt og for pårørende.

 

Ifølge Dorthe Haslund er selvhjælpsgrupper en vigtig del af DepressionsForeningens lokale arbejde, fordi mennesker her møder ligesindede, udveksler erfaringer og støtter hinanden:

 

- Det kan være en stor øjenåbner at opdage, at man ikke er alene, og mange oplever, at det er utroligt givende at tale med andre om det, der er svært. Selvhjælpsgrupper er ikke et behandlingstilbud, men et godt supplement til behandling, understreger hun.

Fællesskaber der gør en forskel

Ifølge Sundhedsstyrelsen oplever hver anden med psykisk sygdom ensomhed og uønsket tid alene.

 

- DepressionsForeningen er på en vigtig opgave for nordjyderne. Hvis mere end hver tiende voksne person i Nordjylland går rundt med en depression, er der åbenlyst et behov for at hjælpe mennesker ind i fællesskaber, der kan rumme psykisk mistrivsel, og som tør tale om det. Det vil vi som fond gerne bidrage til, lyder det fra fondsdirektør i Spar Nord Fonden Bo Uggerhøj.


Seneste nyheder