KundeCo.Sparnordfonden.Core.Models.DocumentTypes.Image?.Name
Ny app: Stå ved siden af din ven i sorg
Nyhed 11. januar 2023
Det kan være svært at være ven til et ungt menneske, der mister. Derfor har foreningen Dig Mig & Sorgen netop lanceret en app til unge mellem 14 og 25 år med støtte fra Spar Nord Fonden, Edith og Godtfred Kirk Christiansens Fond samt Lizzi og Mogens Staal Fonden.  Appen er gratis, og foreningen bag ønsker at gøre det nemmere for venner og omgangskreds at stå ved siden af en ven i sorg og aftabuisere samtalen om døden og sorgen.

Appen er en gratis læringsplatform, der kan downloades til den mobiltelefon, som stort set alle unge mennesker holder i deres hånd i timevis hver eneste dag. Her formidles nogle helt konkrete værktøjer, der kan hjælpe med at forstå tab og sorg og gøre det lidt nemmere for vennerne og omgangskredsen at stå ved siden af en ven i sorg, og lidt nemmere at spørge ind til sygdommen, tabet, sorgen og vennens tanker. Her bliver sygdom, død og sorg italesat og aftabuiseret, og det bidrager til indsigt i, viden om og forståelse for sorgens præmisser. 

 

Det er de to kvinder, Kirsten Bærentzen og Lotte Gunderskov, der er stiftere af den frivillige forening Dig Mig & Sorgen, som har udviklet appen. De har begge personlige erfaringer med unge i sorg og har set, at der er et behov hos de jævnaldrende pårørende til de unge i sorg. Derfor har de valgt at lade sorg-appen fokusere på vennerne til den sorgramte. Fordi vennerne og den øvrige omgangskreds omkring deres sorgramte ven er så vigtige i forhold til at undgå, at den unge trækker sig, fordi hun/han/de føler sig anderledes, og for at undgå at den unge fagligt og socialt blive hægtet af studiet, fritidsaktiviteter og venskaber, hvorved livsvigtige erfaringer, der skabes i samværet med jævnaldrende unge, udebliver. 

 

- Det er vigtigt at sige, at sorg-appen ikke er et ”quick fix” eller et ”feel good” koncept, men en læringsplatform, der skal give indsigt, rummelighed og mod til den sorgramtes omgivelser (familie og venner), der ofte så gerne vil hjælpe, men bare ikke ved hvordan, siger en af stifterne, Lotte Gunderskov. 

 

Hensigten med sorg-appen har været 

  • at skabe et rum for, at sorg er noget, vi kan tale om og hjælpe hinanden med. 
  • at hjælpe med at gøre unge til oplyste, rummelige og livsduelige mennesker, der forstår vigtigheden af at tilbyde omsorg og støtte til en ven i sorg. 
  • at hjælpe med at forebygge nogle af de frustrationer og nederlag, unge ofte oplever, når de mister. 
  • og at hjælpe med at fjerne den panik- og berøringsangst, som tit indfinder sig hos venner, når de møder en ven i sorg, og i stedet udstyre dem med større rummelighed og mod til at spørge ind til et andets menneskes tab, sorg og afmagt og støtte deres ven bedst muligt. 

 

- Ved at klæde vores unge bedre på til at tackle sorgen, tager vi det første skridt mod en sundere og mindre distanceret sorgkultur i Danmark, siger Kirsten Bærentzen og afslutter:

 

- Sorg-appen er tilgængelig nu og her på de unges præmisser og kan dermed bidrage som en hjælp til de unges forståelse af sorg i forbindelse med alvorlig sygdom og død. 

 

Foreningen Dig Mig & Sorgen har modtaget bidrag til udvikling af sorg-appen fra Spar Nord Fonden, Edith og Godtfred Kirk Christiansens Fond samt Lizzi og Mogens Staal Fonden. 

 

Læs mere om &Sorgen på deres hjemmeside.  

 


Seneste nyheder